Lån – olika typer

Lån – olika typer

Med ett lån så menar man rätten att under en viss tid använda någonting som tillhör någon annan. Den juridiska termen för lån av pengar är försträckning. Ofta är det underförstått att ett lån avser ett penninglån. När man pratar om denna typen av lån så menar man då det avtal som innebär att en part, gäldenären, tar emot en summa pengar från borgenären och förbinder sig att återbetala samma summa. Om ersättning ska betalas för lånet kallas den för ränta.

Det finns ofta ganska stora skillnader beroende på vilken typ av lån man väljer. Vissa lån kräver till exempel en kontantinsats medan andra inte gör det. Vissa lån har räntor medan andra har avgifter. Amorteringstid och räntenivåer är olika beroende på vilken typ av lån det gäller. Säkerhet är en annan del som ibland krävs och ibland inte. Vilken typ av lån du väljer kan mycket väl styras av vad det är du ska låna till och/eller hur mycket pengar du behöver låna.

Det allra vanligaste lånet idag är kanske att låna till hus eller lägenhet. Detta är ofta ett väldigt stort steg i livet och man ställs inför många val. Andra lån som är vanliga är byggnadslån, båtlån, billån, privatlån, SMS-lån och studentlån.

När man ingår i ett låneavtal så bestämmer man vissa saker och vissa av begreppen kan vara svåra att greppa. Ränta är den avgift som banken tar ut för ditt lån. Denna kan vara rörlig eller fast. Med effektiv ränta menar man den totala avgiften som lånet har när man lagt samman ränta och övriga avgifter. Med lånebeloppet menar man den summa pengar som man har möjlighet att låna vid detta tillfälle. Uppläggningsavgiften är den kostnad som banken ibland tar ut för att lägga upp lånet. Om du väljer att betala med autogiro så kan det sänka dina omkostnader för lånet. Se till att du inte har någon betalningsanmärkning innan du tar ett lån, eftersom många banker då inte kommer att bevilja dig lånet.

Hitta bästa lån här.

Det finns olika typer av lån när det gäller säkerhet. Att låna pengar utan säkerhet kallas för blancolån och exempel på dessa är privatlån och snabblån. Räntan för denna typen av lån ligger något högre eftersom det just inte finns någon annan säkerhet. Eftersom det inte finns någon säkerhet så behöver du inte på något vis förklara vad du ska ha pengarna till. Om du däremot tar ett bolån så måste du köpa ett hus, alltså det objekt som kommer att stå som säkerhet för lånet. Det finns dock begränsningar på hur mycket man får låna här. Enligt lag får inte bankerna låna ut mer än 85 procent av bostadens värde. Resten får man lägga kontant.

När du har lånat så behöver du göra en återbetalning, oftast varje månad. Denna kallas amortering. Denna summa består då av amortering, ränta och eventuella avgifter. Det finns två olika typer av återbetalning, nämligen rak amortering och annuitet. Vid rak amortering är amorteringen lika stor varje månad, men inte räntekostnaden. Vid annuitet betalas dock precis samma belopp varje månad. Återbetalningarna blir på detta sätt lite långsammare och därmed också lite dyrare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *